keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Muilla mailla ja oman puutarhan syyssiivous

Lokakuussa vietin aikaa Portugalissa. Oli kiva huomata, että kasvit kiinnostavat missä tahansa kuljenkin. Siinä hyvinhoidetussa meren rannalla sijaitsevassa lomailukylässä, jossa asuin oli puutarhurien hoitamat aidatut pihat. Pihoilla näkyi paljon kukkivia pensaita, joista ainakin Oleanteri oli minulle tuttu.

Sain vierailla yhdessä suomalaisen parinkunnan omistamassa talossa, joka sijaitsi korkealla kukkulan laella. Taloa ympäröi emännän vaalima puutarha, joka hänen mukaansa oli sillä hetkellä kurjan näköinen pitkän sateettoman jakson takia. Minua se kuitenkin innosti kovasti. Yritän näyttää tunnelmaa valokuvilla.

talon sisäänkäynti

 näkymä talon terassilta

Agave-kasvien ryhmä

Tähän  mehikasviin ihastuin ja emäntä antoi minulle neljä vartta kotiin vietäväksi. Kuukauden vedessä pitäminen on kasvattanut varsiin juuria ja nyt aion istuttaa ne multaan. Toivon saavani aikaan tällaisen ruukkukasvin.Kotiinpaluun jälkeisenä päivänä lokakuun lopussa satoi meille ensilumi. Oma puutarha oli tietysti siivoamatta, koska lähtiessä se oli vielä vihreä. Harmitti aikalailla, koska näky ei miellyttänyt tarkkaa silmääni. Tässä muutama kuva tilanteesta.
Lumi suli onneksi viikon sisällä ja pääsin taas puutarhatöihin. Olen nyt katkonut kuolleet perennat ja vienyt ne kompostiin. Pystyyn jätin, ainakin toistaiseksi parsan, kultapiiskun ja jalopäivänkakkaran, joka oli vielä vihreä. Päiväkakkara on nyt alkanut muuttua ruskeaksi ja saa kohta lähteä kompostiin. Parsa on yleensä taittunut pakkasten takia, jolloin katkaisen sen. Kultapiiskunkin varmaan leikkaan alas. Puutarha näyttää näin paljon kauniimmalta ja keväällä penkit ovat puhtaita, kun uudet alkavat nousta.

Olen tehnyt kompostikehikkoon uuden satsin kasaamalla kerroksittain kesän aikana kerääntynyttä puutarhajätettä, syksyn aikana haravoituja lehtiä sekä kotitalouskompostin puolivalmista tuotosta ja tuoretta hevosenlantaa. Läjä on nyt metrin korkuinen, mutta tulee painumaan reippaasti kasaan.

Enää puutarhassa ei ole mitään tehtävää, joten alan odottaa kevättä. Ehkä menen silloin myös katsomaan, miltä Portugalin puutarha näyttää, kun kasvukausi alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti