torstai 3. heinäkuuta 2014

Olen perustanut hyötykasvitarhan

Olen rakentanut puutarhaani toistakymmentä vuotta, mutta hyötyviljelyni on rajoittunut marjapensaisiin ja hedelmäpuihin. Peurojen lähes jokaöinen vierailu puutarhassa on saanut minut lykkäämään hyötytarhan rakentamista. Viime tammikuussa tein päätöksen: tänä kesänä rakennan kasvilaatikot ja sijoitan ne marjapensaiden lomaan verkkoaitauksen sisään. Nyt se on tehty.

Rakensin taimilaatikot puretuista seinälaudoista, joita olen varastoinut useita vuosia. Laatikoiden koon määräsin kaveriltani saamieni ikkunoiden mukaan, jotta voisin varhain keväällä laittaa lasikannet päälle. Käsittelin määrämittaan sahatut laudat tervaseoksella (1 osa hautatervaa+1 osa pellavaöljyvernissaa+1 osa havupuutärpättiä). Rakensin laatikot kahden laudan korkuiseksi eli n. 40 cm korkeiksi ja vuorasin sisäkyljet paksulla läpinäkyvällä muovilla. Laatikoiden paikoilleen asettaminen oli haaste, koska pihani on kalteva ja halusin lisäksi, että kuljet ovat linjassa toistensa kanssa. Laatikot muodostavat n. 3 x 3 metriä suuren alueen kyljet ja ovat alueen kulmissa. Täytin suodatinkankaalla pohjustetut laatikot kolmella maa-aineksella: pohjalle savea, sitten karkeaa kompostia ja lopuksi puutarhamultaa säkistä. Kylväminen tapahtui toukokuun viimeisenä päivänä.

Siemenet olivat jo itäneet, kun sain aikaiseksi verkkoaidan alueen ympärille. Kiinnitin pystytolpat laatikoiden kylkeen ruuveilla ja verkon tolppiin nippusiteillä. Kulkuaukkoa varten piti juntata maahan yksi tolppa. Sain aitauksen valmiiksi juuri ennen juhannusta. Olen niin tyytyväinen suoritukseeni, että suorastaan lähden lentoon.


Taimilaatikoita on neljä kappaletta ja jokaisessa aitauksen kulmassa on laatikko. Niiden väliin jää pieni nurmikkoalue, kolme karviaispensasta ja yksi pieni omenapuu sekä kukkia, jotka olivat omenpuun alla. Kukka-alueen voin käyttää ensi vuonna hyötyviljelyyn, kukat voin siirtää muualle.

Laatikoihin olen kylvänyt pinaattia, tilliä, herneitä, lehtikaalia, pensaspapua, punajuurta, kehäkukkia ja kääpiösamettikukkaa. Ahdasta taitaa tulla, kun taimet pääsevät kunnolla kasvuun.

Lähellä talon ulko-ovea on vielä kaksi taimilaatikkoa yrteille. On kätevää noutaa niitä sieltä keittiöön ruokaa tehdessä. 

Tämä vuosi on hyötyviljelyn suhteen vielä kokeilua ja opettelua. On tosi kiva tehdä jotain uutta.

2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa! Upeat nuo laatikot, itsekin pitäisi virittää peuraverkko hyötymaalle.

    VastaaPoista
  2. Nerokkaat ratkaisut, kuten sinulla aina! Lavojen mitoitukset sellaiset että hoitaminen vaivatonta. Jos tilanahtautta, voi harventaa. Mahtavaa satokautta Suutarinmäkeen.

    VastaaPoista