torstai 3. heinäkuuta 2014

puutarhani kevät ja alkukesä

Blogini toimii itselleni päiväkirjana ja niinpä raportoin tähän lyhyesti tämän kevään ja alkukesän tilanteen. 

Kevät ja kasvukausi alkoi epätavallisen aikaisin. Talven aikana maa oli muutaman kerran täysin lumeton ja puutarhastani oli kaikki lumi sulanut maaliskuussa. Harmi, etten kirjannut tarkempaa päivämäärää. Kasvu alkoi jo huhtikuussa, jolloin olisin halunnut levittää kompostoitua hevosenlantaa perennapenkeilleni. Sitä vaan ei ollut mistään saatavissa ennen toukokuun loppua. Muutenkaan kaupat eivät olleet varautuneet aikaiseen sesonkiin, joten multaakaan ei ollut tarjolla oikean aikaan. Se ei kylläkään puutarhaani haitannut, mutta työintoa olisi ollut ja  tuntui turhauttavalta, ettei päässyt mielipuuhiinsa toden teolla.

Toukokuun säät olivat kesäiset ja välillä helteisetkin. Perennat kasvoivat hyvin ja puutarha tuntui olevan aikataulussa kaksi viikkoa edellä. Kesäkuun alussa alkoi kuukauden kestävä erityisen viileä ja sateinen jakso, jolloin luonto palautui aikataulussaan normaaliin tilaan.

Heinäkuu toi tullessaan kesäiset olosuhteet. Viileiden säiden ja runsaan vedentulon ansiosta alkukesän perennat ovat kukkineet pitkään ja runsaina.


Verikurjenplvea, ketoneilikkaa, akileijaa, ahomansikkaa. Kevätesikot ovat jo aikaa sitten kukkineet ja kurjenkello vastaa valmistautuu siihen.Ajuruohoja, maksaruohoja ja mäkimeiramia, vuorenkilpeä. Ruskoliljat ovat jo kukkineet, joutuivat kylläkin peuran suuhun ennen kukinnan loppua.

  
Jättipoimulehden väri on ihanan limenvihreä. Kallionauhus kukkii vasta syksyllä, mutta sen lehdet poikkeavat kivasti vöäriltään muusta kasvustosta.

 Yleiskuva puutarhasta on ihanan runsas ja vehreä.

Nurmikolle on kasvanut niin kaunis päivänkakkara-alue, että olen jättänyt osan alueesta leikkaamatta. Se on jatkanut kukkimistaan viikosta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti