sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

puutarha paljastunut lumen alta

Lumet puutarhastani sulivat viime viikon puolivälissä. Pihani on loiva rinne kohti etelään, siitä metsän osuus nousee jyrkemmin.

Viime syksynä, ensimmäistä kertaa, ehdin siivota puutarhan ennen lumien tuloa. Katkoin kaikki sellaiset perennat, joiden on tapana laota lumen alla ja vein avoimeen puutarhakompostiin. Niiden perennoiden, joista kerään siemenet, kukkavarret olin katkonut jo aikaisemmin siementen keräyksen yhteydessä. Pystyyn jätin kasvit, joiden tiesin pysyvän kauniisti pystyssä ja muodostavan talventörröttöjiä. Syksyllä haravoin myös puista pudonneet lehdet, jopa suurimman osan tammenlehdistä, jotka putoavat myöhään. Osan lehdistä jätin pensaiden alle ja perenna-alueita kattamaan.

Tänä keväänä olen ensimmäistä kertaa malttanut olla raapimatta perenna-alueita haravalla puhtaiksi. Aikaisemmin minulla oli pakkomielle saada ne näyttämään siisteiltä, vaikka pelkäsinkin vahingoittavani pienenpieniä kasvunalkuja. Tiedän, että kasvijätteistä taimet saavat ravintoa.

Syksyllä valmistauduin kevääseen myös varastoimalla kellariin saaveihin kompostoitua hevosenlantaa, jota saan läheiseltä hevostenkasvattajalta. Nyt olen voinut levittää lannoitteen ennenkuin perennat ovat kunnolla nousseet. Pensaat saavat vielä odottaa, kunnes lannoitekasat ja oman kompostin tavara ovat sulaneet.

Sipulikasvien alkuja on näkyvissä eri puolilla pihaa ja niiden edistymistä on kiva käydä katsomassa joka päivä.

Pihani näyttää tähän aikaan vuodesta todella kiviseltä. Olen käyttänyt niitä paljon pengerryksissä ja rajaamaan kulkuväylistä hieman korkeammalle nostettuja perennapenkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti